Sådan optimerer du livet på din terrasse

Comments (0) Bolig

En balkon, altan eller lille terrasse kan give boligen en ekstra dimension. Det lille udeareal tilfører lejligheden en grad af frihed, som mange kun kan drømme om. Der findes mange forskellige måder at indrette en altan på, og ofte handler det om at udnytte pladsen bedst muligt.

 

Du får her nogle tips til, hvordan du kan indrette din altan, hvilke planter og krydderurter der egner sig godt til altanen samt råd til vedligeholdelse. Læs med og bliv klogere på, hvordan du kan gøre altanen til en stor del af din bolig eller lejlighed.

Krydderurter, der kan sprede duft

Lad os først kigge lidt på de krydderurter, du nemt kan have stående på din altan. Med nogle lette krydderurter på altanen har du altid mulighed for friske smagsgivere til madlavningen – og det smager bare bedre end supermarkedets krydderier.

 

  1. Timian er en lækker krydderurt, der dufter himmelsk, når dens duft bliver spredt i vinden. Urten er nem at holde og kræver ikke det helt store – bare lidt sol engang i mellem. Timian er lækker i en italiensk bolognese.
  2. Nogle krydderurter kan ikke tåle nattefrost, så her må de tages indendørs. Oregano er et eksempel på sådan en krydderurt. Om sommeren stortrives oregano på en solrig altan, og duften er også dejlig sydlandsk.
  3. Nogle af de dansk-kendte krydderurter, som du kan prøve at plante på terrassen eller altanen, er purløg og persille. Purløg vil gerne have både sol og skygge, og jorden ved persillen skal blot holdes fugtig.

Inspiration til indretning på et lille område

Når du har krydderurterne på plads, kan du overveje at bruge dem som element i indretningen på altanen. Sæt krydderurterne i dine yndlingspotter og stil dem på gulvet, på hylden eller på bordet.

 

Helt overordnet handler det om at udnytte pladsen bedst muligt. Der findes rigtig mange kreative løsninger, når du skal indrette din altan. Nogle tilbyder fine bordplader, der hænges over altangelænderet, så du ikke plages af ben under bordet. Andre eksperimenterer med hjemmelavede terrasseborde, der kan transformeres om til tørrestativer ved at skubbe pladen væk.

 

Det nok bedst kendte tip til terrassen eller altanen er at lægge sine hynder og andre praktiske ting i en trækiste, hvor du også kan sidde. Sæt den, hvor der er plads, og hav et lille sidebord, hvor du kan sætte morgenkaffen fra dig.

 

For at få dine yndlingsplanter ud på terrassen uden at optage plads på gulvet kan du prøve at binde et net til potterne. På den måde kan de hænges op. Hængende planter vil desuden give et organisk og friskt look, der også leger med de forskellige niveauer på altanen.

Sådan rengør og vedligeholder du

Når det handler om at vedligeholde altanen, kommer det meget an på, hvilken altan du har, og om du har trægulv, betongulv eller noget tredje. Med det danske vejr og de svingende temperaturer og mængder af nedbør må du regne med lidt bevoksning på altanen.

 

Alger kan fint gro frem på et træværk, og derfor er det vigtigt at gøre rent jævnligt – gerne 1-2 gange om året. Alting tager sig bedre ud, når altanen er ren og fin, og samtidig vil en gang rengøring også medfølge, at altanen holder godt.

 

Vinduerne, som vender ud mod altanen, har selvfølgelig også stor betydning for, hvordan altanen tager sig ud. Start med at rengøre vinduerne og få dem gjort glasklare. Tøm herefter altanen og find børster og sæbevand frem. Ved betongulv handler det om at få skidtet frigjort fra de revner og sprækker, der er, og det kan klares med en ru børste.

 

Ved trægulv kan du bruge almindeligt rengøringsmiddel og en god børste – men slut af med en oliebehandling.

 

Sørg også for at gøre altangelænderet rent, da dette også samler en del støv og skidt i løbet af året. Har du glasfronter på altanen, vil disse også kræve rengøring og finpudsning.

Nyd den lille udeplads

Efter endt rengøring på din altan vil du endnu en gang kunne sætte tingene på plads og nyde en ren og fin altan, hvor du igen kan drikke din morgenkaffe eller byde gæsterne på lidt kage om eftermiddagen. Nyd solen og den fine udeplads og udnyt pladsen bedst muligt for at få orden og plads til bevægelse rundt på altanen.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *